Πώς να φτιάξουμε βούτυρο κλαριφιέ

Το βούτυρο κλαριφιέ είναι  το καθαρό λίπος από το βούτυρο, διαχωρισμένο από τα στερεά γάλακτος. Επειδή δεν περιέχει γαλακτικά κατάλοιπα, διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό  διάστημα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υψηλή θερμοκρασία για σοτάρισμα και τηγάνισμα, χωρίς να καεί.
Επιπλέον είναι η ιδανική επιλογή για την επανεισαγωγή γαλακτοκομικών στη διατροφή της θηλάζουσας μητέρας που απέχει από αυτά.

 
Συνταγή:
Υλικά
  • Βούτυρο, κομμένο σε κομμάτια
Οδηγίες παρασκευής
  1. Βάζουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι και το ζεσταίνουμε στο 1 μέχρι να λιώσει εντελώς. Όσο λιώνει μπορεί να βλέπουμε αφρό να ανεβαίνει στην επιφάνεια.
  2. Μόλις το βούτυρο λιώσει και σταματήσει ο αφρός να ανεβαίνει στην επιφάνεια, βγάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.
  3. Αφαιρούμε τον αφρό με ένα κουτάλι. Μπορούμε να φυλάξουμε τα στέρεα γάλακτος σε ένα βάζο και να τα προσθέσουμε σε ομελέτες, σούπες, ζύμες κτλ.
  4. Απλώνουμε σε ένα σουρωτήρι ένα τουλπάνι ή γάζα και σουρώνουμε το βούτυρο προσεχτικά σε ένα δοχείο, ώστε να μην περάσουν στέρεα γάλακτος.

 

Το κλαριφιέ διατηρείται στο ψυγείο για 3-6 μήνες. Σε ιδανική θερμοκρασία δωματίου, όχι υψηλή θερμοκρασία, μπορεί να διατηρηθεί και εκτός ψυγείου.

Σημείωση: Αν συνεχίσουμε το μαγείρεμα στο βήμα 2, τότε το βούτυρο θα πάρει ένα σκούρο καφέ χρώμα και θα έχει έντονο ευχάριστο άρωμα, οι Γάλλοι το λένε beurre noisette. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως sauce σε λαχανικά κοκ.

 

Κάντε ένα σχόλιο