Αρχική / Βούτυρα-Μαρμελάδες / Γλυκά / Πώς να φτιάξουμε βούτυρο κλαριφιέ

Πώς να φτιάξουμε βούτυρο κλαριφιέ

Το βούτυρο κλαριφιέ είναι το καθαρό λίπος από το βούτυρο, διαχωρισμένο από τα στερεά γάλακτος. Επειδή δεν περιέχει γαλακτικά κατάλοιπα, διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε υψηλή θερμοκρασία για σοτάρισμα και τηγάνισμα, χωρίς να καεί.
Επιπλέον είναι η ιδανική επιλογή για την επανεισαγωγή γαλακτοκομικών στη διατροφή της θηλάζουσας μητέρας που απέχει από αυτά.

Κόβουμε το βούτυρο σε κομμάτια, τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι και τα ζεσταίνουμε στο 1 μέχρι να λιώσουν εντελώς.


Μόλις το βούτυρο λιώσει και σταματήσει ο αφρός να ανεβαίνει στην επιφάνεια, βγάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.


Αφαιρούμε τον αφρό με ένα κουτάλι.


Απλώνουμε σε ένα σουρωτήρι ένα τουλπάνι ή γάζα και σουρώνουμε το βούτυρο προσεχτικά σε ένα δοχείο, ώστε να μην περάσουν στέρεα γάλακτος.

Το κλαριφιέ είναι έτοιμο. Μπορούμε να το αποθηκεύσουμε σε γυάλινα δοχεία.

0 from 0 votes

ΥΛΙΚΑ
  

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
 

  • Κόβουμε το βούτυρο σε κομμάτια.
  • Βάζουμε τα κομμάτια βουτύρου σε ένα κατσαρολάκι και τα ζεσταίνουμε στο 1 μέχρι να λιώσουν εντελώς. Όσο λιώνουν μπορεί να βλέπουμε αφρό να ανεβαίνει στην επιφάνεια.
  • Μόλις το βούτυρο λιώσει και σταματήσει ο αφρός να ανεβαίνει στην επιφάνεια, βγάζουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά.
  • Αφαιρούμε τον αφρό με ένα κουτάλι.
  • Απλώνουμε σε ένα σουρωτήρι ένα τουλπάνι ή γάζα και σουρώνουμε το βούτυρο προσεχτικά σε ένα δοχείο, ώστε να μην περάσουν στέρεα γάλακτος.

Το κλαριφιέ διατηρείται στο ψυγείο για 3-6 μήνες. Σε ιδανική θερμοκρασία δωματίου, όχι υψηλή θερμοκρασία, μπορεί να διατηρηθεί και εκτός ψυγείου.

Τα στέρεα γάλακτος που έχουμε αφαιρέσει με το κουτάλι, μπορούμε να τα φυλάξουμε σε ένα γυάλινο βάζο και να τα προσθέσουμε σε ομελέτες, σούπες, ζύμες κοκ.

Σημείωση: Αν συνεχίσουμε το μαγείρεμα στο βήμα 2, τότε το βούτυρο θα πάρει ένα σκούρο καφέ χρώμα και θα έχει έντονο ευχάριστο άρωμα, οι Γάλλοι το λένε beurre noisette. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως sauce σε λαχανικά κοκ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER

Αφήστε ένα σχόλιο