Τσουρέκι στο μίξερ

Πετυχημένα τσουρέκια φτιαγμένα στο μίξερ.

brioche3

 
Συνταγή:
Υλικά
Μεγάλη δόση για 6 μέτρια (των 380 γρ.) ή 4 μεγάλα (των 570 γρ.) τσουρέκια για μίξερ που ζυμώνει 1 κιλό αλεύρι για σφιχτή ζύμη ή 2 κιλά ζύμης ψωμιού
Γλάσο
Μικρή δόση για 3 μέτρια (των 380 γρ.) ή 2 μεγάλα (των 570 γρ.) τσουρέκια για μίξερ που ζυμώνει 500 γρ. αλεύρι ή 1 κιλό ζύμης ψωμιού
Γλάσο
Οδηγίες παρασκευής
 1. Στον κάδο του μίξερ ή σε ένα μεγάλο μπολ, διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε 90 (45) γρ. από το αλεύρι, ώστε να πετύχουμε ένα πηκτό χυλό.
 2. Αφήνουμε τη μαγιά σκεπασμένη να φουσκώσει σε θερμοκρασία δωματίου (περίπου 30 λεπτά).
 3. Ζεσταίνουμε το γάλα μέχρι 42 βαθμούς το πολύ.
 4. Κατεβάζουμε το γάλα από τη φωτιά, διαλύουμε σε αυτό όλα τα μυρωδικά, το αλάτι και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στον κάδο του μίξερ.
 5. Προσθέτουμε τα αυγά στον κάδο και βάζουμε το μίξερ να δουλεύει σε χαμηλή ταχύτητα.
 6. Όταν η ζύμη μαζευτεί στο γάντζο (κολλάει πολύ και ένα μέρος της μένει κολλημένο στο μίξερ), προσθέτουμε περίπου το 1/3 του λαδιού, αφήνοντας να απορροφηθεί καθώς το μίξερ δουλεύει και προσθέτουμε το επόμενο 1/3 και μετά το τελευταίο 1/3.
 7. Σκεπάζουμε τον κάδο με μεμβράνη και το τοποθετούμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες. Για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα, ξεφουσκώνουμε τη ζύμη και την αφήνουμε στο ψυγείο για 8-18 ώρες ακόμη (αντέχει άνετα και 36). Αν έχει κρύο (6-12 βαθμούς Κελσίου), η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει και στο μπαλκόνι.
 8. Χωρίζουμε τη ζύμη και ζυγίζουμε κομμάτια των 380-570 γρ (η ζύμη κολλάει πολύ και χρειάζεται αλεύρι στο πλάσιμο).
 9. Για πλεξίδες με ένα κορδόνι, το μήκος του κορδονιού πρέπει να είναι 75-80 εκ. Πριν πλάσουμε τα κορδόνια, ζουλάμε καλά (με την παλάμη) το κάθε κομμάτι ζύμης για να φύγει όλος ο αέρας ώστε να μην παραμορφωθούν οι πλεξούδες. Αν έχουν αρκετό αέρα, το διπλώνουμε στα 3 και το ξαναπλάθουμε.
 10. Βάζουμε τις πλεξίδες ανά 2 σε χαρτί ψησίματος, στο ταψί του φούρνου, και τις σκεπάζουμε με μεμβράνη.
 11. Αφήνουμε να φουσκώσουν αργά σε θερμοκρασία χώρου.
 12. Αλείφουμε τα τσουρέκια με το γλάσο.
 13. Τοποθετούμε ένα χαμηλό σκεύος με νερό στον πάτο του φούρνου και ανάβουμε τον φούρνο στους 230 βαθμούς με αέρα. Όταν σβήσει το λαμπάκι, τοποθετούμε το ταψί στη μεσαία θέση (3η από κάτω για τους φούρνους με 5 θέσεις) και αμέσως χαμηλώνουμε στους 170 βαθμούς.
 14. Ψήνουμε για 17-18 λεπτά (οι θερμοκρασίες, οπότε και οι χρόνοι, μπορεί να μεταβάλλονται σημαντικά σε διαφορετικούς φούρνους, το ασφαλέστερο είναι να ελέγχουμε τη θερμοκρασία με ένα ανεξάρτητο θερμόμετρο φούρνου).
 15. Όταν κρυώσουν καλά τα κόβουμε οριζόντια στη μέση και τα γεμίζουμε με σοκολάτα, μαρμελάδα κτλ.

 

Αφήστε ένα σχόλιο:

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*